Niedocenione rękawice jednorazowe – rodzaje i przeznaczenie

Codziennie narażamy nasze dłonie na kontakt ze szkodliwymi substancjami mogącymi wywoływać przesuszenie skóry, a nawet jej uszkodzenie. Mimo tego często zapominamy o odpowiednim zabezpieczeniu dłoni na czas inwazyjnych prac. A przecież wystarczy wybrać odpowiednie rękawiczki jednorazowe, aby móc bezpiecznie pracować, nawet ze szkodliwymi dla skóry substancjami. Jakie rękawiczki wybrać do wykonywania konkretnych prac? Informacje przedstawiamy poniżej.

Jakie rękawice jednorazowe wybrać?

W sklepach znaleźć można wiele rodzajów rękawic jednorazowych. Do najpopularniejszych i najczęściej polecanych nalezą przede wszystkim:

Rękawice jednorazowe
Rękawice jednorazowe (źródło: https://www.ole.pl/category/sprzet-do-sprzatania-rekawice)

Rękawice foliowe – są przeznaczone do użytku, kiedy wymagane jest podstawowe zabezpieczenie skóry rąk przy pracach mało inwazyjnych. Tego rodzaju rękawic używa się również, jako wkładów do grubszych rękawic wielorazowych. Rękawiczki te zazwyczaj są bardzo cienkie i dostępne, podobnie jak większość rękawiczek ochronnych w podstawowych rozmiarach. Z reguły tego rodzaju rękawiczki są przeźroczyste. Stosuje się je przeważnie przy pracach, gdzie istnieje ryzyko zabarwienia skóry dłoni, np. przy farbowaniu włosów lub np. przy obróbce żywności takiej jak np. buraki;

Rękawice lateksowe – są miękkie i elastyczne, po rozciągnięciu powracają do swojej poprzedniej formy. Zapewniają podstawową ochronę dla skóry dłoni, są tanie i dobrze dopasowują się do rąk. Jednak mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych na lateks lub środek pudrujący wnętrze rękawiczek. W domach najczęściej są wykorzystywane do podstawowych prac z wykorzystaniem środków chemicznych np. w czasie mycia naczyń czy wykonywania innych czynności związanych z porządkowaniem domu;

Rękawice winylowe – mają podobne właściwości do rękawic lateksowych, dlatego polecane są dla osób z alergią na tą substancję. Producenci rękawic ochronnych wskazują na to, że są one mniej podatne na rozdarcia i mniej elastyczne od rękawiczek lateksowych. Warto też zaznaczyć, że nie chronią one przed preparatami chemicznymi. Najczęściej polecane są do kontaktu z tłuszczami, dlatego chętnie wykorzystywane są w kuchniach przy obróbce mięs, ryb oraz serów;

Rękawice nitrylowe – są najbardziej wytrzymałe ze wszystkich rękawic jednorazowych – są odporniejsze na przebicia i rozcięcia od rękawic winylowych czy lateksowych, równie dobrze zachowują swoją formę. Można ich używać przy pracach z substancjami chemicznymi takimi jak rozpuszczalniki, kwasy, zasady czy oleje. Ich dodatkową zaletą jest to, że są bezpieczne dla środowiska i nie wywołują reakcji alergicznych.

 

Jak dobrać rozmiar rękawiczek jednorazowych?

Dobór odpowiedniego rozmiaru rękawiczek jest niezwykle istotny, z uwagi na to, że źle dopasowane mogą powodować nadmierną potliwość czy przemęczenie dłoni. Na opakowaniu rękawiczek często można zobaczyć narysowany zakres rozmiarów i przykładając nadgarstek dobrać rozmiar rękawiczki. Jeżeli takiej informacji nie ma na opakowaniu warto spytać się sprzedawcy lub skontaktować się z producentem wybranego modelu rękawiczek.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *