Jak ułożyć sztućce na stole?

Prawidłowe nakrycie do stołu i ułożenie w odpowiednim szyku wszystkich sztućców przy talerzach to bułka z masłem dla każdej wykwintnej restauracji czy hotelu. Często jednak stanowi nie lada wyzwanie dla osoby, która tylko okazjonalnie przygotowuje uroczysty posiłek dla większej liczby gości. W jakiej kolejności eleganckie sztućce powinny być ułożone na stole? Które z nich powinny być umieszczone z boku, a jakie mają znajdować się nad talerzem? W którą stronę ma być skierowany trzonek łyżki czy widelca znajdującego się nad naczyniem? Poznajmy podstawowe zasady układania sztućców na stole.

Czy kolejność ma znaczenie?

Uroczysty obiad wymaga odpowiedniego nakrycia do stołu. Przy szczególnej okazji, wszystkie dania dobrze jest podać gościom w estetycznej zastawie. Na stole powinny się również znaleźć eleganckie sztućce. Ich rozstawienie względem talerza jest bardzo istotne. Sztućce zawsze kładziemy w takiej kolejności, w jakiej będą używane. Oznacza to, że najbardziej oddalony od pojedynczego nakrycia danej osoby powinien być ten widelec czy też nóż, który będzie przez nią użyty do spożycia pierwszego podanego dania. Analogicznie, najbliżej talerza muszą znaleźć się sztućce, które będą potrzebne na samym końcu. Często ta reguła stanowi niezwykle istotną wskazówkę dla tych, którzy nie do końca orientują się do czego służą poszczególne akcesoria. Warto znać powyższą zasadę kolejności, zwłaszcza jeśli do wyszukanych dań zostaną podane dodatkowe, eleganckie sztućce.

Po której stronie talerza umieścić sztućce?

Po lewej stronie nakrycia powinny znaleźć się widelce. Dobrze wiedzieć, że rozszerzone komplety eleganckich sztućców liczą nawet do 8 rodzajów widelców o różnym przeznaczeniu. Służą one do spożywania dań głównych, przystawek, zakąsek, ślimaków, mięs, ryb, a najmniejsze z nich przeznaczone są do jedzenia ciast i owoców. Widelce różnią się między sobą wielkością, ilością ząbków, a także szerokością ich rozstawienia.

Po prawej stronie talerza kładziemy noże i łyżkę do zupy. Pamiętajmy, że zgodnie z zasadami etykiety noże powinny być zawsze skierowane ostrzem w stronę talerza, a widelce ząbkami do góry. Jeśli planujemy podać rybę, nie możemy zapomnieć o specjalnym nożu do oddzielania ości od mięsa. Pamiętajmy, że nie wypada podawać do ryby dwóch widelców! Ten zwyczaj jest uznawany za bardzo nieelegancki. Łyżeczki do kawy lub herbaty oraz małe widelce do ciast powinny znajdować się nad talerzem. Należy również zwrócić uwagę na to, aby ząbki widelczyka były skierowane w prawo, a trzonek łyżeczki w lewo.

Gdzie położyć dodatki?

Jeśli planujemy podać chleb oraz masło, nie zapominajmy o dodatkowym nożu do smarowania. Talerz z pieczywem umieszczamy zawsze na lewo od nakrycia. Zaserwowane na osobnym półmisku sery, również będą wymagały osobnego noża i powinny znajdować się bliżej środka stołu, nad nakryciem. Estetycznie złożone serwetki umieszczamy po lewej stronie, a kieliszki na wino i szklanki na wodę po prawej stronie od talerza.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *